Vianočné varenie a vianočný jarmok

 foto: 

Rozvojový projekt „Máme radi pestrosť“ sa svojimi vianočnými aktivitami chýli ku zdarnému koncu. Jeho hlavný cieľ – odbúravanie všetkých foriem segregácie a zlepšenie sociálnej klímy na našej škole – sa podarilo naplniť aj vďaka týmto veľmi príjemným aktivitám, ktoré sme zorganizovali v príjemnom predvianočnom čase.

Dňa 19.12. sme v spolupráci s občianskym združením „Fórum pre rómske ženy“ uskutočnili vianočné varenie. Cieľom aktivity bolo ukázať okrem typického vianočného jedla, ktoré je typické pre celé Slovensko, aj niečo z rómskej kuchyne a rómskych vianočných zvykov. Pripravovali sa typické jedlá ako vyprážaná ryba, zemiakový šalát, vianočka, ale vďaka Mgr. Jane Ľuptákovej z občianskeho združenia aj voňavé pochúťky z rómskej kuchyne – bravčová krkovička na rozmaríne a zemiaky na slaninke. Spolu s jej rozprávaním o rómskych Vianociach a rómskych jedlách a rôznych spôsoboch ich prípravy,  sa táto aktivita, spojená s ochutnávkou, stretla s veľkým úspechom u zamestnancov školy, žiakov a pozvaných hostí z občianskych združení. Zopár rómskych receptov od Mgr. Jany Ľuptákovej uverejňujeme aj na tejto stránke.

Posledný deň pred vianočnými prázdninami sa na našej škole uskutočnil tradičný Vianočný jarmok spojený s predajom rôznych výrobkov a dekorácií s vianočnou tematikou. V rámci projektu sme sa so žiakmi zúčastnili tejto milej aktivity. Vianočný jarmok a krásne vianočné výrobky našich žiakov boli skutočnou bodkou za našim projektom.

 

Recepty:

Pečená krkovička na rozmaríne: Bravčovú krkovičku nakrájame na rezne, nevyklepávame, iba roztlačíme rukou, okraje narežeme. Plnotučnú horčicu, olej, sušený rozmarín, soľ, čierne a biele korenie, čili korenie zmiešame, rezne do zmesi ponoríme a necháme mäso vsiaknuť zmes aspoň niekoľko hodín. Rezne prudko opečieme na oleji, preložíme na pekáč, polejeme výpekom a zapečieme v rúre asi 45 minút. Krkovičku môžeme piecť aj na zemiakoch obložených slaninkou alebo zemiaky upečieme samostatne.

Cigánske halušky: Hovädzie mäso nakrájame na kocky a udusíme na veľkom množstve cibuli a cesnaku ako perkelt. Ochutíme celou čili papričkou, soľou, korením, zahustíme paradajkovým pretlakom alebo lečom pokrájaným na kúsky a horčicou. V osobitnom hrnci uvaríme halušky zo zemiakového cesta a tieto po vybratí z vody preložíme do mäsovej zmesi. Alternatívou k hovädziemu mäsu je sliepka.

Pečené rebrá: Po umytí rebrá potrieme olejom a posypeme drvenou rascou, soľou, cesnakom, červenou paprikou a trochou rozmarínu alebo šafranu. Rebrá narežeme, vytvoríme kapsu a naplníme mletým mäsom, ktoré pikantne ochutíme korením a čili.

Pečieme pomaly pri 180o, aby sa rebrá dobre prepiekli. Opäť môžeme piecť na zemiakoch alebo osobitne.

Netradičné pirohy: Vyvaľkáme si rezancové cesto, rozkrájame ho na štvorce ako na pirohy. Do každého zabalíme malý uvarený zemiak a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Podáva sa ako príloha ku vyprážaným kuracím rezňom, ktoré sú vyklepané na tenko.